Tidslinjen 2007-2025

Om tidslinjen

Vi har fått inntrykk av at mange tror den pågående konflikten i Misjonssambandet er av nyere dato og kun gjelder noen få personer.

Tidslinjen viser imidlertid at det over flere år har vært uro omkring ledelsen i organisasjonen, og artiklene vi har hentet fram fra ulike medier, går tilbake til 2007.

Ettersom vi ikke er artiklenes rettmessige eiere, har vi i korte trekk prøvd å gjengi noe av artiklenes innhold og linket til selve artiklene slik leser kan lese alt i sin helhet.

Flere av artiklene er bak betalingsmur.
Både dagen.no og vl.no har rimelige abonnement som gjør at du kan få tilgang på innholdet.

(Sist oppdatert: 24. april 2025)


Hva skjedde når?

 2025 -> 2007

2025 - Mars

Flere hovedstyremedlemer (Ikke tidl. publisert) 

Omfattende kritikk av generalsekretær Åsland i hovedstyret

Det har vært uklart for mange i NLM hvorfor tidligere generalsekretær Åsland måtte slutte mai 2022, utover at han var i konflikt med hovedstyret. Hvorforuro.no har blitt oppfordret til å opplyse dette ved å legge ut følgende dokument, som ble lagt fram i NLMs hovedstyre omkring februar 2022. Flere medlemmer av HS står bak.

I dokumentet, som er på 6 sider, sies det at det er for mange «skadeskutte» personer i NLM, både frivillige, ansatte og tidligere ansatte. Uroen dreier seg i liten grad om behandlingen av seksuelle krenkelser, slik administrasjonen har hevdet. Flere varslingssaker har fellestrekk i forhold til generalsekretærens adferd, manglende lytteevne og manglende forståelse for motpartens perspektiv. I flere varslingssaker har generalsekretæren suverent bestemt hva som skal undersøkes. Videre har medarbeidere blitt omtalt negativt slik at det har vært «langt over streken", og ledelsen har manglende selverkjennelse. Ledelsen har også i betydelig grad vært mer konfliktskapende enn konfliktdempende, som i eksempel fra Sør-Amerika og Etiopia. I sør-Amerika fortsatte svært få av misjonærene sin tjeneste i landet etter en konflikt der generalsekretæren «viste en arrogant holdning».

Hovedstyret har også reagert på at generalsekretæren «i stor grad vil være sjef over hovedstyret», og at hovedstyret ikke får informasjon om viktige saker. 

Les mer her - (Eget dokument)

2023 - Juni

Åsland får ny jobb i NLM

Utsending for NLM

Det ble nylig opplyst på årsmøtet i Vitalkirken i Oslo at tidligere generalsekretær, Øyvind Åsland, på ny skal bli utsending for NLM.

Dette skjer på tross av at en rekke varslere hevder at deres varslinger aldri har fått korrekt behandling, og flere varslinger fortsatt står helt ubehandlet.

2023 - Juni

Misjonssambandet beklager

"Vi ønsker å møte de som forteller om såre og vonde opplevelser med respekt og forståelse"

"Til dere som forteller om såre og vonde opplevelser: Vi ønsker å ta imot dere med respekt og forståelse. Der vi ikke har lyktes med dette i vår håndtering, ber vi om at dere tar fornyet kontakt".

Les mer her (nlm.no)

2023 - Mars

Thor Fremmegård og Reidar Bøe (ikke tidligere publisert)

«Det er rett og slett for mange mennesker i Misjonssambandet som har opplevd en personalbehandling som ikke er så god som den bør være i en kristen organisasjon» (Fremmegård).

et intervju av Utsyn høsten 2022 om uroen i NLM forteller to tidligere hovedstyremedlemmer om det de oppfattet som «utilstrekkelig personalbehandling». En av de to, Thor Fremmegård, uttaler blant annet at «mediefokuset ikke var den største belastningen. For min del var det mest smertefulle å møte dem som har hatt dårlige opplevelser med Misjonssambandet».

Noe av det Reidar Bøe sier, er at «prosessen var nødvendig». Han uttaler også at «generalsekretærens rolle må stå i forhold til hovedstyret, som er det øverste valgte organet».

(Intervjuet ble aldri publisert i Utsyn, men hvorforuro.no har fått tilgang til teksten).

2023 - Mars

Hovedkontoret

Personalleder i permisjon

I følge nlm.no er Kari Margrethe Solvang, personalleder i Misjonssambandet, i permisjon. I et brev fra hovedkontoret som hvorforuro.no har fått tilgang til, opplyses det at personallederen er i studiepermisjon fra 15. mars og «inntil videre».